Του Δημήτρη Γκάτσιου

Αλλαγή… πίστας επιδιώκει η κυβέρνηση, με το πέσιμο της αυλαίας των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με εκπεφρασμένη ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό θέση ότι στη δεύτερη κάλπη της 15ης Οκτωβρίου “τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για τη Νέα Δημοκρατία”, αλλά σταθερή πυξίδα τη γενικότερη εικόνα και τα πολιτικά συμπεράσματα της πρώτης κάλπης, που αποτύπωσαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, την υπεροχή της “γαλάζιας” παράταξης, το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει πίσω ένα τετράμηνο διαδοχικών αναμετρήσεων, ποντάροντας στο… γκάζι των μεταρρυθμίσεων.

“Αυτό που εκτιμούμε είναι ότι οι πολίτες έδειξαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Για εμάς το συμπέρασμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι πως θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους”, σχολιάζουν στο “Capital.gr” κυβερνητικά στελέχη.

Η ατζέντα σχετίζεται με την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, μέσα από νομοσχέδια και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα αποτελέσουν τη… γέφυρα μέχρι το πέρασμα στο momentum των ευρωεκλογών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκπέμπει σήμα στους στενούς συνεργάτες του και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι το πετυχημένο της κυβερνητικής θητείας θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό και από τις απαντήσεις, οι οποίες θα δοθούν στα προβλήματα της κοινωνίας. “Η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης όχι απλά δεν έχει μειωθεί, αντίθετα έχει ενταθεί. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η κάλπη της καθημερινότητας”, τονίζει ο πρωθυπουργός, συνδυάζοντας το κάλεσμα για περαιτέρω επιτάχυνση των ρυθμών της κυβέρνησης, με ισχυρά εσωτερικά μηνύματα προς τους “γαλάζιους”.

Τα σημάδια και οι “κάρτες”

Το σκηνικό του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης αποτέλεσε για τον Κυριάκο Μητσοτάκης μία πρώτης τάξης ευκαιρία, προκειμένου να εκπέμψει ένα δυνατό… απεταξάμην σε φαινόμενα αλαζονείας και έπαρσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόσο στη διαδρομή μέχρι τις κάλπες για τις περιφέρειες και τους δήμους, όσο και πριν είχε διαπιστώσει σημάδια χαλάρωσης, τα οποία εξέπεμπαν λάθος…κύματα προς τους πολίτες και για τον λόγο αυτό έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ευθύνη του κυβερνητικού “οικοσυστήματος” είναι η προσήλωση στους στόχους, αλλά και στην υλοποίηση της ατζέντας, με την οποία η Νέα Δημοκρατία κέρδισε σαρωτικά στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

“Η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας. Κάτι που σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση. Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μία ωραία φράση που λέει ότι “πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε”. Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους υπουργούς του. Σε μία πρώτη ανάγνωση, οι… πρωθυπουργικές κίτρινες κάρτες θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι βγήκαν για τους κυρίους Γεωργιάδη και Αυγενάκη, οι δηλώσεις των οποίων (πριν το δεύτερο γύρο της αυτοδιοικητικής κάλπης) θόλωσαν την πορεία ανάμεσα στην 8η και τη 15η Οκτωβρίου και αξιοποιήθηκαν από την αντιπολίτευση, προκειμένου να πληγεί η κυβέρνηση, με κατηγορίες περί σύνδεσης των κοινοτικών κονδυλιών και των αποζημιώσεων των πληγέντων με το αποτέλεσμα της κάλπης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις “γαλάζιων”, οι πρωθυπουργικές αναφορές δεν ήταν απλά… συστημένες για συγκεκριμένα πρόσωπα. Αλλά αφορούσαν στο σύνολο της υπουργικής ομάδας. “Είναι σημαντικό να μένουμε προσηλωμένοι στο έργο μας. Σε κάθε περίπτωση, η αλαζονεία είναι μία συμπεριφορά εντελώς αντίθετη με αυτό που πρέπει να δείχνουμε στις περιόδους που ζούμε”, επισημαίνουν “γαλάζιοι”, στον απόηχο της ηχούς που άφησαν τα… πρωθυπουργικά καμπανάκια.

Στο…βάθος αλλαγές;

Κάνοντας την αυτοκριτική του ότι στην πρώτη θητεία του δεν ήταν τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες του, όσο είναι με τον εαυτό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία κρίσιμη καμπή μεγάλων εσωτερικών και διεθνών προκλήσεων για την κυβέρνηση, δείχνει, με έμφαση, ότι η έννοια-κλειδί της συνεχούς αξιολόγησης δεν αποτελεί… πουκάμισο αδειανό. Η φράση “άπαντες κρίνονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση” μετατρέπεται σε ακόμη ένα σήμα προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να μην αφήσουν τα μολύβια σε… αδράνεια, αν και η σεναριολογία περί αλλαγών και ανασχηματισμού βρήκε την… τελεία της στο “όχι” του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον “Αντέννα”.

Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός δίνει χρόνο στους υπουργούς του, προκειμένου να μάθουν τα νέα τους καθήκοντα, προτάσσοντας τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό τους. “Πρέπει να ζυγίσω και να αντισταθμίσω δύο αντίρροπες δυνάμεις: η μία είναι η ανάγκη για ανανέωση, για φρεσκάρισμα, για νέες προκλήσεις. Αυτή επικράτησε και αυτό σίγουρα χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο, για κάθε υπουργό να μάθει το χαρτοφυλάκιό του”, τόνισε στον “Αντέννα”.

Η αξιολόγηση συμπεριφορών και πεπραγμένων, σε κάθε περίπτωση, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Πρόδηλο είναι ότι οι… ρωγμές που άφησαν πίσω τους στο κυβερνητικό προφίλ οι παραιτήσεις δύο υπουργών μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας διακυβέρνησης (των κυρίων Μηταράκη και Βαρβιτσιώτη) δεν γίνεται να… βαθύνουν περαιτέρω.

Μένει να φανεί, πάντως, τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση επανάληψης φαινομένων έπαρσης. Κι αν ένα τέτοιο σενάριο θα ανοίξει… διάδρομο διορθωτικών κινήσεων ή ευρύτερου ανασχηματισμού του υπουργικού σχήματος. “Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθώ να μεταφέρω σε όλους τους συνεργάτες μου ένα μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας. Διότι γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι όταν προέρχεσαι από δύο μεγάλες εκλογικές νίκες σε εθνικές εκλογές και υπάρχει ένα πρόβλημα στην αντιπολίτευση, είναι πολύ εύκολο να θεωρήσεις ότι όλα είναι δεδομένα, όλα είναι εύκολα…”, ήταν το τροχιοδεικτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ανεβάζει ρυθμούς

Σε χρόνο παράλληλο με τα εσωτερικά πρωθυπουργικά μηνύματα, η Ηρώδου Αττικού 19, σε αυτό το τέμπο της συνολικής επανεκκίνησης που είχε ως αρχικό σημείο αναφοράς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προτάσσει τη μεταρρυθμιστική της στρατηγική.

“Πατάμε γκάζι” είναι το σήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα στοιχήματα στον κυβερνητικό ορίζοντα να σχετίζονται (στην παρούσα χρονική συγκυρία) με την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, την ανακούφιση των δανειοληπτών, τη στήριξη των συνταξιούχων, τη διάθεση κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές, αλλά και τις παρεμβάσεις στους τομείς της Υγείας και της Δικαιοσύνης.

“Η κυβερνητική αποτελεσματικότητα κρίνεται συνολικά στο τέλος της τετραετούς θητείας, όχι μόνο στην αρχή της. Το πρόγραμμά μας απλώνεται έως το 2027. Αλλά, μέχρι τότε οφείλουμε να το δικαιώνουμε μήνα-μήνα, με χειροπιαστό έργο. Δε σκεφτόμαστε ούτε τις κάλπες που πέρασαν, ούτε τις ευρωεκλογές που έρχονται. Μόνο τη δουλειά που έχουμε μπροστά μας”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο.

Ιστορία από capital.gr