Αbout

citizenjournlists.gr

Μεταξύ των πιο σημαντικών νέων εξελίξεων είναι η άνοδος του πολίτη δημοσιογράφου, που συνήθως ορίζεται ως ένας ανεξάρτητος, μη συνδεδεμένος συλλέκτης ειδήσεων που αναφέρει μέσω κοινωνικών μέσων όπως το Twitter και το Facebook, καθώς και άλλα μέσα, όπως ιστολόγια, ενημερωτικά δελτία και podcast.

Η έλευση του Διαδικτύου οδήγησε δραματικά την ανάπτυξη της δημοσιογραφίας πολιτών δίνοντας στους ερασιτέχνες δημοσιογράφους τις μοναδικές πλατφόρμες που χρειάζονταν για να αναφέρουν ειδήσεις συχνά άγνωστες ή αγνοημένες από τον κυρίαρχο τύπο. Ως αποτέλεσμα, τα διαδικτυακά φόρουμ που δημιουργήθηκαν αρχικά για να μοιράζονται προσωπικές ειδήσεις σύντομα έγιναν δημόσια συστήματα διανομής ειδήσεων.

Η δημοσιογραφία των πολιτών  προέρχεται από ερασιτέχνες που ερευνούν και γράφουν. Οι πολίτες που δημοσιογραφούν  δεν εκπαιδεύονται ως δημοσιογράφοι αλλά είναι άνθρωποι που χρησιμοποιώντας  σύγχρονα εργαλεία της τεχνολογίας του διαδικτύου  καλύπτουν τα τρέχοντα γεγονότα, είτε με τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις, είτε με τη χρήση τηλεφώνων ή φωτογραφικών μηχανών για την καταγραφή σημαντικών γεγονότων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η βασική μας ιδέα είναι ότι η συνολική γνώση όλων των ανθρώπων είναι περισσότερη απ’ ότι μόνο των δημοσιογράφων καθώς και το γεγονός ότι πρέπει να δοθεί “βήμα” να ακουστούν απόψεις ανθρώπων που δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα έως τώρα.

Καθώς οι πολίτες δημοσιογράφοι έγιναν πιο εξέχοντες στην αναφορά ειδήσεων σε όλο τον κόσμο, οι προσπάθειές τους οδήγησαν στον εκδημοκρατισμό της πληροφόρησης. Σήμερα, όποιος έχει κινητό τηλέφωνο μπορεί να είναι και ρεπόρτερ και κοινό. Από πολλές απόψεις, το Twitter, το YouTube και παρόμοιες διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν γίνει εξίσου σημαντικές για την ενημέρωση του κοινού όσο οι μεγάλες εφημερίδες και τα δίκτυα εκπομπής ήταν μόλις πριν από μερικές δεκαετίες.

Το  citizenjournlists.gr δημιουργήθηκε στο Διαδίκτυο με σκοπό να φιλοξενεί  και να αναδεικνύει επώνυμες απόψεις πολιτών  με κοινωνική αναφορά και ευαισθησία.

Από κει πέρα είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι η συντακτική ομάδα του  citizenjournlists.gr  έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει την ποιότητα της πληροφόρησης και της έκφρασης. Έτσι έχει δικαίωμα να “φιλτράρει” τα κείμενα που εμπεριέχουν εμπορικά είδη, αντιγραφές ειδήσεων χωρίς παραπομπή στην πηγή, πολύ προκλητικές θέσεις και το κυριότερο, εκούσια ή ακούσια δυσφήμιση.

Ωστόσο, κάθε συντάκτης είναι εξίσου υπεύθυνος για θέματα που έχουν εκδοθεί κι οφείλει να αξιολογεί την βασιμότητα των πληροφοριών που δημοσιεύει πριν τις υποβάλλει.

Με την δημοσίευση ενός άρθρου ή έγγραφο στο citizenjournlists.gr, συγγραφείς και δημιουργοί έχουν σιωπηρά αποδεχθεί ότι θα μπορούσε, με τη συναίνεσή τους, να αναπαράγεται ελεύθερα σε άλλες ιστοσελίδες από το Internet ή από άλλα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις γνωστές άδειες δημιουργού. Εκτός από περιπτώσεις που υπάρχει αντίθετη και ξεκάθαρη θέση, οι συντάκτες-φίλοι που έχουν ένα blog αποδέχονται επίσης ότι η συντακτική ομάδα μπορεί να αναπαράγει  ένα άρθρο ήδη δημοσιευμένο στο blog τους ή στο site τους και το οποίο βρίσκεται σε αντιστοίχιση με την εκδοτική μας πολιτική.

Η συντακτή ομάδα του citizenjournlists.gr

 

ΝΟΤΕ: Τα γενικά συστήματα υποχρεωτικής εγγραφής ή αδειοδότησης δημοσιογράφων από κρατικές ή κρατικές υπηρεσίες δεν συνάδουν με το άρθρο 19 παράγραφος 3 του ICCPR που εγκρίθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1966, τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου 1976 και επικυρώθηκε – από τις 24 Ιανουαρίου 2015 – από 168 πολιτείες.  “