γραφει η

Τι συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Ελευσίνα εκτός από τα λιμάνια τους; Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και στο εξής το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο δίαυλος επικοινωνίας που ανοίγουν οι δύο πόλεις μετατρέπει την Ελευσίνα σε μια ζωντανή και ανοιχτή κινηματογραφική διαδικασία εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα έναν νέο θεσμό που θα κληρονομήσει, ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ.

Μια σειρά δράσεων με αποκορύφωμα την τελετή λήξης στον ιστορικό και προσεχώς αποκατεστημένο χώρο του «Σινέ Ελευσίς» περιλαμβάνει η σύμπραξη ανάμεσα στην «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μετά τον Φίλιππο Κουτσαφτή που αποτύπωσε βαθιά και ουσιαστικά τον τόπο και τα μυστήρια της Ελευσίνας στην ταινία-ορόσημο «Αγέλαστος πέτρα», νέοι δημιουργοί παίρνουν τη σκυτάλη για να καταγράψουν τη σημερινή φυσιογνωμία της πόλης στην έβδομη τέχνη.

Ο Σύλλας Τζουμέρκας βρίσκεται πίσω από τη σύλληψη της ιδέας μιας in-situ κινηματογραφικής παραγωγής ανοιχτής στο κοινό που εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων τον ερχόμενο Απρίλιο. Το «Μυστήριο 84 Πανηγύρι (στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου) Live Cinema-Εργατική Τάξη-Σειρήνες» που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «διερευνά τόσο την έννοια και την εικόνα της εργατικής τάξης στην Ευρώπη σήμερα, όσο και την αισθητική του live cinema – του σινεμά δηλαδή που παράγεται ή αντιδρά σε πραγματικό χρόνο με real-time τεχνικές», εξήγησαν χθες στη Θεσσαλονίκη οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του «2023 Ελευσίς» Μιχαήλ Μαρμαρινός και του ΦΚΘ Ορέστης Ανδρεαδάκης καθώς και ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής, στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου (21-23/4), η Ελευσίνα θα μετατραπεί σε ένα ανοιχτό κινηματογραφικό εργαστήρι με ένα τριήμερο κινηματογραφικό μαραθώνιο, δημόσιες ομιλίες έξι ωρών (Karel Och, Matt Adams, Donatella dela Ratta, Blast Theory κ.ά.), περφόρμανς και γυρίσματα για δύο ταινίες real-time από τους Σύλλα Τζουμέρκα και τους Eke Margarete Lehrenkrauss που θα προβληθούν σε έναν pop-up κινηματογράφο. Η σύμπραξη των δύο πολιτιστικών φορέων θα κορυφωθεί με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Μυστήριο 23 Σινέ Ελευσίς: In situ realities» το οποίο θα αποτελέσει την επίσημη τελετή λήξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (17-22 Νοεμβρίου 2023) θα φιλοξενηθεί στον αποκατεστημένο χώρο του Σινέ Ελευσίς, αλλά και σε εναλλακτικούς χώρους της πόλης. Ο κινηματογραφικός θεσμός θα παραμείνει προβάλλοντας ταινίες που εστιάζουν σε περιβαλλοντικά, πολιτικά και, κυρίως εργατικά θέματα, καθώς και παράλληλες δράσεις (ομιλίες, συζητήσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια).

Για το νέο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ προγραμματίζεται και η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Οι Ελευσίνιοι» (21 Νοεμβρίου) με την οποία ο σκηνοθέτης Φίλιππος Κουτσαφτής επιστρέφει στην Ελευσίνα για να συναντήσει τη σημερινή πόλη.
Ιστορία απο : http://kathimerini.gr