Μια διασκεδαστική και ασυνήθιστη φωτογραφία που κυκλοφορεί στις μέρες μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού COVID-19, είναι αυτή που φαίνεται να είναι ο στρατιώτης που μεταφέρει ένα γαιδουράκι στην πλάτη του.
Η εικόνα παρουσιάζεται  ως ένα είδος παραβολής σχετικά με την ανάγκη να αποτραπούν οι άνθρωποι που είναι απρόσεκτοι από τον κίνδυνο να προκαλέσουν βλάβη σε άλλους μέσω της άγνοιάς τους, μια σαφής αναφορά στις προτροπές ορισμένων κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία δηλώνει ότι η εικόνα χρονολογείται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ο φακός συνέλαβε έναν στρατιώτη που μεταφέρει το ζώο για να το κρατήσει από το να πατήσει άθελα του τις  νάρκες  και να σκοτώσει όλους γύρω του.

 

Αυτή η εικόνα είναι από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και δείχνει έναν στρατιώτη που μεταφέρει ένα γάιδαρο. Δεν είναι ότι ο στρατιώτης αγαπά τα γαϊδούρια ή έχει κάποιο είδος διαστροφής. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το χωράφι είναι ναρκοπέδιο και ότι εάν ο γάιδαρος ήταν ελεύθερος να περιπλανηθεί όπως ήθελε, θα πυροδοτούσε  πιθανώς κάποια νάρκη  και θα τους σκότωνε όλους. Το ηθικό της ιστορίας είναι ότι σε δύσκολες στιγμές οι πρώτοι που πρέπει να έχουμε υπό έλεγχο είναι οι ΄΄γάιδαροι’’ που δεν καταλαβαίνουν τον κίνδυνο και κάνουν ό, τι θέλουν.

 

Όσο αλήθεια  και αν περιέχει αυτή  η παραβολή, δεν ισχύει άμεσα για αυτήν την εικόνα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ή νάρκες ξηράς, ή οποιονδήποτε κίνδυνο που θα μπορούσε να είχε ο γάιδαρος εάν του επιτρεπόταν να τρέξει ελεύθερα.

Η εικόνα χρονολογείται πραγματικά στο 1958, κατά τη διάρκεια του Αλγερινού Πολέμου (δηλαδή, ένας πόλεμος για ανεξαρτησία που διεξήχθη ενάντια στις γαλλικές δυνάμεις στην αποικιακή Αλγερία).

Απεικονίζει ένα πεινασμένο και αδύναμο γαϊδουράκι που διασώθηκε από ένα μέλος της Γαλλικής Ξένης Λεγεώνας που το μετέφερε πίσω στη βάση του, όπου το ζώο θηλάστηκε  και επανήλθε σε φυσιολογικούς όρους ζωής, με το όνομα ‘Bambi’ και βέβαια υιοθετήθηκε ως μασκότ της μονάδας – όπως περιγράφεται από τον συγγραφέα Douglas Porch στην ιστορία του 1991 της Λεγεώνας.

Τα γαϊδούρια μπορεί να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις (ακούσια ή αλλιώς) σε άλλες περιστάσεις, αλλά όχι σε αυτήν που τραβήχτηκε στη φωτογραφία που εμφανίζεται παραπάνω.